TSO Başkanı Halil Balık TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Hizmeti Hakkında Bilgi Verdi.

Görüntülenme: 91 Eklenme Tarihi: 16-08-2018

TSO Başkanı Halil Balık, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu 5544 sayılı MYK Kanunu ile yürürlüğe girmiştir. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi almak zorunlu hale getirilmiş olup, şu an 81 meslekte zorunlu hale getirerek, iş müfettişlerince yapılan denetimlerde belgesiz her bir çalışana, her bir ay için 627 TL idari para cezası kesilecek denetimler başladı, cezalar veriliyor belge alma zorunluluğu olan hem çalışanımız hem de işverenimiz bu duruma hassasiyet göstermelidir dedi.
Sınavlar ücretsiz olarak 31.12.2019’a kadar yapılacak, sınav ve belge ücreti devlet tarafından karşılanacak olup, bu tür işlerde çalışanların ve sektörlerin odamıza gelen talepleri karşılığında ücretsiz olarak sınava girmeleri sağlanacaktır. Odamız koordinesinde İŞKUR tarafından 1 hafta ücretsiz eğitim verilecek ve uluslararası geçerliliği olan bir belgeye sahip olacaklar fırsatı iyi değerlendirmek gerekli diyen Halil Balık firma destekleri hakkında da bilgi verdi.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında faaliyet gösteren firmalarımız Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olan kalifiye işçi çalıştırması durumunda firma SGK işveren primini (%20,5) 12 ay ödemeyecek. Yeni istihdam ve belgesi olan işçi’nin işe alınması durumunda ise firma SGK işveren primini (%20,5) 54 ay (4,5 yıl) ödemeyerek aylık 416 TL devlet desteklerinden faydalanabilecek dedi.