TSO Başkanı Halil Balık Bartın Balı Ön Fizibilitesi Sonuç Toplantısına Katıldı.

Görüntülenme: 353 Eklenme Tarihi: 20-01-2020

TSO Başkanı Halil Balık Bartın Balı Ön Fizibilitesi Sonuç Toplantısına Katıldı.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Vali Sinan Güner’in başkanlığında Valilik 12 Divan toplantı salonunda yapılan “Bartın İlinde Üretilen Balın Kalite ve Standardizasyonu Ön Fizibilite Çalışması” sonuç toplantısına katıldı.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün işbirliğinde düzenlenen toplantıya; Bartın Valisi Sinan Güner, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, İl Tarım ve Orman Müdürü Abdulsettar Bayram, Bartın Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Halil Balık, Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık, Bartın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Reşat Aslan, Bakka Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü O.Bahadır Kalecik ve arı yetiştiricileri birliği üreticileri  katıldı.

Vali Sinan Güner'in yaptığı konuşmanın ardından Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Haşim Altınözlü ile Deta Danışmanlık Firması Yönetim Danışmanı Mustafa Oğuz tarafından Bartın İlinde Üretilen Balın Kalite ve Standardizasyonu Ön Fizibilite Çalışmasına ilişkin  sunum yapıldı.

6 aylık çalışma neticesinde Bartın’daki Arıcılık Sektörünün mevcut durumunu, üretilen balın mahiyetini ve kalitesini analiz eden, yine sektöre, coğrafi işaret alma, kooperatifleşme, ürünleri ticarileştirme ve pazarlama hususlarında yol gösterici olan çalışmada Sektöre yönelik SWOT ve RWOT analizleri gerçekleştirilmiş, ballı bitkilerin dağılım haritaları oluşturulmuş, Bartın’dan seçilen 50 farklı noktadan toplanan bal numunelerinin polen ve kimyasal analizleri yapılmıştır.

Sonuçlar Bartın’dan alınan numunelerin büyük bir kısmındaki kestane poleni için dominantlık oranının %90’ın üzerinde olduğunu, tüm balların diastaz açısından, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine (Tebliğ No: 2012/58) uygun olduğunu göstermektedir.