HABERLER / FAS İŞ GEZİSİNDEN DÖNEN BARTIN TSO BAŞKANI BALIK İŞ GEZİSİ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU.
TOBB Başkanımız Hisarcıklıoğlu'dan İlimizde Eğitime Dev Destek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bartın TOBB Sosyal Bilimler Lisesi imza töreni ile Bartın ekonomisine değer katanlar ödül töreni kapsamında gerçekleştirdiği ziyarette Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu’nu makamında ziyaret etti.Valilik Şeref Defterini de imzalayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Bartın ekonomisine katkı sunan iş adamlarına verdiği destekten dolayı teşekkürlerini belirtti. Vali Azizoğlu ve Hisarcıklıoğlu ziyarette karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu. Ziyaret Akın ile Hisarcıklıoğlu arasında karşılıklı sohbet ve bilgi alışverişi şeklinde sürdü. Belediye Başkanı Cemal Akın TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na ziyaret dolayısıyla duyduğu memnuniyeti ifade ederek belediye Resim Atölyesi kursiyerleri tarafından hazırlanmış bir Bartın resmini, Büyük taarruzu ifade eden Ressam Sururi tablosunuve Belediye Kültür Yayını kitaplarını hediye etti. Hisarcıklıoğlu ise Akın’a TOBB tarafından hazırlanan Yunus’un Gül Bahçesinden isimli kitabı hediye etti. Makam ziyaretler sonrası Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Bartın’a yaptırılacak olan Sosyal Bilimler Lisesi’nin protokolü ve Bartın Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Töreni düzenlenen görkemli bir törenle gerçekleşti. 2013 yılı vergi rekortmenlerine ödüllerinin de verildiği törene Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Vali Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan, Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile davetliler katıldı.
Eklenme Tarihi : 19.01.2018 Okunma : 551
10-14 Ocak tarihleri arasında Bartın Ticaret ve Sanayi Odası KOSGEB desteği ile 21 katılımcıdan oluşan heyet ile Fas’ta bir dizi inceleme ve görüşmelerde bulundu.

Çoğunluğu inşaat sektörü temsilcisi olan heyet dört günlük ziyaret programı boyunca toplamda sekiz görüşme gerçekleştirdi.

FAS gezisi hakkında açıklamalarda bulunan Bartın TSO Başkanı Halil Balık, çoğunluğu inşaat sektörü temsilcisi 21 katılımcı ile gerçekleşen ve dört gün süren gezinin oldukça faydalı geçtiğini ifade etti. Fas-Türkiye İş Konseyi Vakfı Başkanı İlyas Keskin’in de kendilerine ziyaret ve görüşme programlarında eşlik ettiğini belirtti.

Casablanca Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretlerinde Bartın TSO heyetinin Casablanca Ticaret Ve Sanayi Odası Uluslararası Komite Başkanı Bouamara Rachid tarafından karşılandığını, sektörel soru ve cevapların ardından Fas'ın vergilendirmelerinden, ticaret hukukundan, ülkede nelerin ihtiyaç ve yatırıma açık oluğu hususunda kendilerine bilgiler aktarıldığını söyledi. Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Balık aynı ziyarette davetli firmalar ile ikili iş görüşmelerinde gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık Midparc Serbest Bölge, Türk İş Konseyi, Marekesh Ticaret Sanayi Odası, Sidi Bou Othmane Serbest Bölge Ziyareti, Marrakech Girişimciler Derneğine de ziyaretlerde bulunduklarını kaydederek bu ziyaretlerde; bölgede taşımacılık, ithalat, ihracat rakamları, hangi ürünlerin ithal, hangi ürünlerin ihraç edildiği, Türkiye'den neler gönderilebileceği, Fas'dan dışarıya ihraç edilen ürünler, pazara girme hususunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar hakkında bilgi sahibi olduklarını söyledi.

Fas’ın politik durumu itibariyle diğer Arap ülkelerine nazaran daha rahat ve güvenli olduğunun kendilerine aktarıldığını sözlerine ekleyen Balık, “Fas da ulusal anlamda birinci ihracatçı sektör el sanatlarıdır. Bartın da ahşap ve el sanatları işlemeciliği önemli bir yer tuttuğundan birliktelik ile önemli bir ilerleme kayıt edilebileceğine dair fikirler paylaşıldı. Ülkenin Fosfat konusundaki öncülüğü hakkında da bilgiler aldık. Fas’ta ulusal anlamda bölgeye yerleşecek yatırımcılar için vergiden muaf olma kanunları var. El sanatları dışında ortak nokta olarak Marakesh de bulunan Ulusal park alanları. Bizdeki Küre Dağları Milli Parkı ile ortaklaşa bir tanıtım çalışması içine girilebileceği hususunda fikir alışverişinde bulunduk.” dedi.

Sidi Bou Othmane Serbest Bölge ziyaretinde yeni oluşturulan bir Organize Bölgesi olduğu için bölgenin kurulma, tesisleşme süreci ve büyüme süreçleri hakkında kendilerine önemli bilgiler aktarıldığını söyleyen Balık, “Bölgelerinde işletme kurulması halinde bölgenin nasıl satın alınması gerektiği, kalifiyeli eleman bulma konusunda ve % 71 elemanın lokal olması gerektiği yönünde, asgari ücretin Türkiye'den düşük olduğu(Brüt 250 EURO), yakın civarda 3 adet şehir olma dolayısıyla işçi bulma konusunda sorun olmayacağı ile ilgili bilgiler üyelerimize aktarıldı. Bu ziyarette üyelerimizin enerji, istihdam, arıtma, devlet teşvik imkanları gibi soruları da yanıt buldu. 88.000 üyesi bulunan Marrakech Girişimciler Derneği ziyaretimizde de derneğin özel sektörü temsil eden en büyük dernek olduğu, sayı ve özel sektördeki güç birliğinden ötürü kamu alanında da zaman zaman yaptırımlarının bulunabildiğini, kendi içlerinde farklı birimlere ayrıldıklarını ve bunun da sorun ve problemleri birliktelik ile daha hızlı çözebilme imkanını sunduğunu öğrendik.” dedi.

Geçmişte KOSGEB’den destek alarak sadece turistik geziler yapıldığını ve bundan dolayı KOSGEB’in işi sıkı tuttuğun söyleyen Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Balık, “Biz dersimize iyi çalıştık ve gezi programında sekiz ayrı görüşme gerçekleştirdik. Bizim kendi imkanlarımızı sunabileceğimiz ülkelere ziyaret programlarımız da olacak. Fas-Türkiye İş Konseyi Vakfı Başkanı İlyas Keskin de Kongo’nun bu bakımdan önemli bir ülke olduğunu bizlere aktardı. Bundan sonraki ziyaretimiz Kongo olabilir.” diye konuştu.

Görseller