HABERLER / Bartın'da Odun Dışı Orman Yan Ürünleri Ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Konuşuldu.
TOBB Başkanımız Hisarcıklıoğlu'dan İlimizde Eğitime Dev Destek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bartın TOBB Sosyal Bilimler Lisesi imza töreni ile Bartın ekonomisine değer katanlar ödül töreni kapsamında gerçekleştirdiği ziyarette Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu’nu makamında ziyaret etti.Valilik Şeref Defterini de imzalayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Bartın ekonomisine katkı sunan iş adamlarına verdiği destekten dolayı teşekkürlerini belirtti. Vali Azizoğlu ve Hisarcıklıoğlu ziyarette karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu. Ziyaret Akın ile Hisarcıklıoğlu arasında karşılıklı sohbet ve bilgi alışverişi şeklinde sürdü. Belediye Başkanı Cemal Akın TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na ziyaret dolayısıyla duyduğu memnuniyeti ifade ederek belediye Resim Atölyesi kursiyerleri tarafından hazırlanmış bir Bartın resmini, Büyük taarruzu ifade eden Ressam Sururi tablosunuve Belediye Kültür Yayını kitaplarını hediye etti. Hisarcıklıoğlu ise Akın’a TOBB tarafından hazırlanan Yunus’un Gül Bahçesinden isimli kitabı hediye etti. Makam ziyaretler sonrası Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Bartın’a yaptırılacak olan Sosyal Bilimler Lisesi’nin protokolü ve Bartın Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Töreni düzenlenen görkemli bir törenle gerçekleşti. 2013 yılı vergi rekortmenlerine ödüllerinin de verildiği törene Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Vali Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan, Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile davetliler katıldı.
Eklenme Tarihi : 29.12.2017 Okunma : 395

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odası İşbirliği ile Bartın Orman İşletme İl Müdürlüğü ve KÜSİ Kurulu katkılarıyla düzenlenen panelde “Odun Dışı Orman Ürünleri ve Tıbbi Aromatik Bitkiler” konuşuldu.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Bartın Yatırım Destek Ofisi ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odası tarafından “Odun Dışı Orman Ürünleri ve Tıbbi Aromatik Bitkiler” konulu bir panel gerçekleştirildi. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Tümen’in yönettiği panelde Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Küpeli Akkol “Tıbbi Aromatik Bitkilerin Eczacılık Yönünden İncelenmesi”, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Kan “Bitkisel Ürünler”, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü “Ağaç Reçineleri”, Bartın Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık ise “Defneler” hakkında konuştu.

"Her 3 bitkiden biri Türkiye’de"
Paneli yöneten Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Tümen odun dışı orman ürünlerinin gıda sektöründen boya sektörüne, dericilik sektöründen ilaç sektörüne birçok alanda kullanılabildiğini belirtti. Avrupa’da odun dışı orman ürünlerinden elde dilen gelirin İtalya’da 5 milyar dolar olduğunu, İspanya 20 milyar dolar civarında olduğunu, Türkiye’de ise 450 milyon doların üzerinde olduğunu belirten Tümen, Türkiye’nin bu alandaki gelirini arttırabileceğini çünkü ülkenin bitki çeşidi açısından çok zengin olduğunu belirtti.

"Bartın’da en önemli odun dışı orman ürünü defne"
Odun dışı orman varlıklarından defne konusunda konuşan Bartın Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık ise Bartın’daki en önemli odun dışı orman ürünlerinin başında defne bitkisinin geldiğini vurguladı. Defne’nin köylüler tarafından toplanması nedeniyle köylülerin kırsal kalkınmasını sağladığını belirten Yanık, “Defneden daha fazla katma değer elde edilecek ürünlerin geliştirilmesinde üniversitelerde laboratuvar da incelemeler yapılmalıdır. Defne üretim tekniği konusunda halka yönelik eğitimler verilmelidir” diye konuştu.

"Dış ticaret hacminin 600 milyon doları reçine ithalatı"
Reçine üretimi hakkında konuşan Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü, “2013 yılı TUİK verilerine göre Türkiye’de 8 milyon 61 bin 789 kg taze reçine ithal etmiştir. Dış ticaret hacminin 600 milyon dolarını bu ürünler oluşturmaktadır. 2017-2021 yılları arasında Antalya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Tekirdağ, İzmir, Mersin, Muğla ve Sakarya illerinde reçine üretim sahaları oluşturulacaktır. Kızılçam ve Sahilçamı ormanlarından kullanılacaktır” dedi.

"Ülkemiz önemli bir yere sahip ama lider Çin"
Daha sonra konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Küpeli Akkol, Türkiye’de 350 civarında tıbbi ve aromatik bitki olduğunu ve bunlardan 150 türün ihracatının yapıldığını belirtti. Türkiye’nin coğrafi konum, bitki ve iklim çeşitliliği, tarım potansiyeli ve geniş yüzölçümü sayesinde tıbbi ve aromatik bitkiler ticaretinde önemli bir yere sahip olmasına rağmen dünyada üretim liderinin Çin olduğunu vurguladı.

Panelin son konuşmacısı olarak Öztem Defne üretim tesisi sahibi Uğur Koyutürk, Şirketin Bartın’da defne üretimi hakkında bilgi verdi. Panelde söz alan Bartın Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Birol Cangi tıbbi ve aromatik bitkiler sektörüne ileri yatırım teknolojisi gerektirmeksizin adım atılabilme fırsatı olduğunu söyledi. Panele Vali Yardımcısı Şükrü Özcan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık ,BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Birol Cangi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdülsettar Bayram, Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Oğuzhan Kasapoğlu, öğretim üyeleri ve sanayiciler katıldı.